YOUTH OLYMPIC TEAM NETHERLANDS TERUG MET 7 MEDIALLES


foto: © Innsbruck2012
 
Maandag 23 januari lande op Airport Eindhoven iets voor 4 uur de vlucht HV6686 van Transavia met daarin een groot deel van de Nederlandse afvaardiging van de jeugd Olympische winterspelen uit het Oostenrijkse Innsbruck.
 
foto: © Exclusief4man
 
Niet alleen de gezichten van de mediallewinnaars straalden gisteren op Eindhoven Airport, waar een deel van de Nederlandse afvaardiging van de Jeugd Olympische Winterspelen terugkeerde uit het Oostenrijkse Innsbruck. Chef de mission Carl Verheijen liep glunderend tussen zijn sporters. „Presteren was niet direct een must, maar het is natuurlijk geweldig als je van de dertig starts, zeven keer iemand uit je ploeg op het podium ziet belanden”, reageerde de oud-schaatser opgetogen.
 
foto: © Exclusief4man
 
Vier gouden plakken, een zilveren en twee bronzen medailles vormden de oogst voor Nederland op de eerste winterolympiade. Opvallend: alle medailles werden veroverd door de meiden in de selectie. En meer dan de helft in wintersporten waarin Nederland tot dusver nu niet bepaald een toonaangevende rol heeft gespeeld. Bepalen de schaatsers doorgaans de plek in de medaillespiegel van de Winterspelen, in Innsbruck eisten bobsleesters, een alpineskiëster en ijshockeyster eveneens een hoofdrol op.
 
foto: © Exclusief4man
 
Sanneke de Neeling deed dat op de schaatsbaan. De jonge schaatsster hield zich gisteren met twee gouden (3000 meter en massastart) en een zilveren medaille (1500 meter) om haar nek maar net in evenwicht. „Ik hoopte stiekem wel op één gouden medaille”, zei ze met een brede glimlach. „Met name de massastart was een complete verrassing. Ik ben niet bepaald een marathonrijdster en het was de eerste keer dat ik op dat onderdeel startte. En dat ik met drie medailles, waarvan twee keer goud, thuis zou komen is ongelooflijk. Meedoen is leuk, maar winnen ook hoor.”
 
foto: © Exclusief4man
 
Ook voor Verheijen kwam het aantal medailles voor zijn ploeg onverwacht. „Je gaat met zo’n jonge selectie naar de Jeugd Olympische Spelen om hen ervaring op te laten doen, hen te laten leren en mentaal te laten rijpen. Dat is in meerdere opzichten gelukt. Ik denk dat ze stuk voor stuk een stap hebben gemaakt op weg naar de topsport. Het resultaat is, ten dele, van ondergeschikt belang. Al hoop je natuurlijk altijd op mooie resultaten.”
 
foto: © Exclusief4man
 
Dan: „Voor mij is het een bijkomend pluspunt te zien hoe ze zich ontwikkelen en hun sport beleven. Bij de finish balen als het resultaat tegenvalt. Zelfs als ze tweede worden, dan nog zoeken ze naar verbeterpunten. En het is mooi om te zien hoe homogeen zo’n groep wordt gedurende de Spelen. Op de laatste dag stonden ze allemaal langs de kant bij het bobsleeën en ’s avonds weer op medals plaza voor de huldiging. Ja, ik denk dat ze veel hebben geleerd de afgelopen week, ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken in hun verdere carrière.’’
 
foto: © Exclusief4man
 
Een veelbelovende carrière, met name voor de bobsleesters als het aan Urta Rozenstruik ligt. De trainer/coach, die zelf deelnam aan de Spelen van 2006 (Turijn) en 2010 (Vancouver) was vooraf aan de jeugdspelen al overtuigd van de kwaliteit van haar meiden. „En dat hebben ze meer dan waargemaakt”, riep ze trots. „Al was ik zelfs uitgegaan van goud en zilver, haha. Maar dit is ook mooi.”
 
foto: © Exclusief4man
 
Haar meiden ontbraken in Eindhoven gisteren en reisden vanuit Innsbruck direct door naar de WJK. „Bij de Spelen waren de tegenstanders niet ouder dan 19 jaar. Volgende week staan ze op de WJK met als leeftijdsgrens 26 jaar. Dan komen ze ook meiden uit het wereldbekercircuit tegen en weten ze pas echt waar ze staan.” En of ze veel geleerd hebben in Innsbruck: „Ik zeg altijd: wedstrijden zijn de beste training. Dus ja, ze hebben veel geleerd.”
 
Foto's Aankomst YOG Nederlands Team:     KLIK HIERExclusief4man