BERLIJN, VAN DE BRANDENBURGER TOR TOT DE PALEIZEN VAN POTSDAM


Het unieke karakter dat het Berlijn van voor de Wende van 1989 de bezoeker bood, is met de val van de Muur natuurlijk grotendeels verdwenen, maar dat wil niet zeggen dat de hoofdstad van Duitsland geen bezoek waard is. Integendeel, deze bruisende stad, die een geheel andere sfeer ademt dan West-Duitse steden als Keulen of Frankfurt, is beslist een prima doel voor een zeer geslaagde stedentrip. Als je een dag of vijf in Berlijn doorbrengt, zul je met een bezoek aan de volgende bezienswaardigheden een goede indruk van de stad krijgen.
 
Brandenburger Tor en Reichstag
 
Wie Berlijn zegt, denkt waarschijnlijk als eerste aan de Brandenburger Tor, het beroemdste bouwwerk van de Duitse hoofdstad. Tientallen jaren lang het symbool van de verdeling, maar ook het middelpunt van een metropool die door de tijden heen altijd vol ideeën en impulsen, kunst, cultuur en creativiteit is geweest. de Brandenburger Tor, de poort die van 1789-1791 naar een ontwerp van C. G. Langhans op de Pariser Platz midden in het centrum werd gebouwd. Na de bouw van de Berlijnse Muur in 1961 was de Brandenburger Tor 28 jaar lang niet meer toegankelijk. Als symbool van de Duitse hereniging representeert de poort tegenwoordig op voorbeeldige wijze het heden en verleden van de stad. Het bouwwerk wordt gedragen door zes Dorische zuilen. De doorgangen zijn alleen nog maar voor voetgangers geopend. De beroemde Quadriga, de met vier paarden bespannen strijdwagen met daarin Victoria, de godin van de overwinning, werd in 1794 op de poort geplaatst.
 
 
Ook de regeringswijk, in dezelfde buurt,  bestaat grotendeels uit nieuwbouw rond de Reichstag, waar het Duitse parlement beraadslaagt. Het hele gebouw is tijdens een enorme verbouwing volledig ontmanteld en volledig opnieuw opgetrokken, alleen de buitenmuren zijn blijven staan. Het is beslist de moeite waard aan te sluiten in de lange rij bezoekers en de strenge veiligheidscontrole te ondergaan om de schitterend vormgegeven glazen koepel te kunnen beklimmen en van bovenaf van het uitzicht over de stad te genieten. Je kunt er zelfs een blik te werpen in de vergaderzaal van het parlement. Met een beetje geluk zie je de Bundeskanzler een redevoering houden. De koepel is ook 's avonds te bezoeken, dan is het minder druk.
 
 
Monument voor de vermoorde Joden van Europa
 
Het 'monument voor de vermoorde Joden van Europa' aan het noordelijke einde van de Wilhelmstrasse en vlak in de buurt van de Brandenburger Tor herinnert aan het feit dat onuitsprekelijke misdrijven in Berlijn hun oorsprong hebben gehad. Op een bijna 19.000 m² groot terrein werden naar een ontwerp van de New Yorkse architect Peter Eisenman 2.711 betonnen zuilen (stèles) geplaatst. Onder het zuilenveld bevindt zich een informatiecentrum met een tentoonstelling over de vervolging en vermoording van de Europese Joden. Een plek van rouw, een plek van verzoening en misschien van vergeving, maar niet van vergeten.
 
 
Kaufhaus des Westen
 
Berlijn is een geweldige stad om te shoppen. Een van de hoogtepunten is het Kaufhaus des Westen, een gigantisch warenhuis met een enorme food-afdeling waar je je ogen uitkijkt. Honderden soorten koffie, thee, azijn, olie, verse kreeft, whiskey enz. Bezoek dit culinaire walhalla op zaterdag, als de Berlijnse chique hier oesters en kaviaar komt eten bij een van de vele eetstands met de meest exclusieve verse producten. Bovenin het warenhuis is een fraai ingericht, prijzig zelfbedieningsrestaurant, waar je een prachtig uitzicht op de benedenverdieping en over de stad hebt.
 
 
Monument voor de vrede: de Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche
 
Op 1 september 1895 werd de Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche ingewijd, een neoromaans gebouw met gotische elementen. Beroemde kunstenaars vervaardigden de prachtige mozaïeken, reliëfs en beelden. In november 1943 werd de kerk door een bomaanval verwoest. De torenruïne werd al spoedig een monument voor de vrede en uiteindelijk het symbool van het westelijk deel van de stad. In december 1961 werd de door Egon Eiermann ontworpen nieuwe Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche ingewijd. Hij is wereldberoemd om zijn muren van blauw gebrandschilderd glas en de fantastische akoestiek in het interieur. Men staat in het centrum van de miljoenenstad – en kan er een speld horen vallen.
 
Potsdamer Platz
 
De Potsdamer Platz, waar ooit de Berlijnse Muur dwars overheen liep, is van een gigantische bouwput inmiddels veranderd in een staalkaart van moderne architectuur, met als middelpunt het futuristische Sony Center. Een kwalificatie als "gezellig" of "knus" is hier niet op zijn plek, maar je raakt er zeker onder de indruk van de diversiteit en gedurfde vormgeving van de gebouwen.
 
foto© Duits verkeersbureau
 
De Muur
 
Van de Berlijnse Muur, door de Oost-Duitsers ooit als antifaschistischer Schutzwall betiteld, is bijzonder weinig overgebleven. Direct na de Wende is de afbraak van de gehate grensblokkade met voortvarendheid ter hand genomen. Te voortvarend zelfs, vinden sommigen. Er staan op enkele plekken nog resten overeind, en kale plekken in de stad laten het tracé nog reconstrueren, maar dat zal over enkele jaren zeker niet meer lukken. Het reeds in 1962, kort na de bouw van de Muur geopende museum naast de legendarische grensovergang Checkpoint Charlie documenteert de geschiedenis van de Duitse deling en is een van de meest bezochte musea van de stad. Als symbool voor de spanningen tussen de grote mogendheden was Checkpoint Charlie de bekendste grensovergang midden in de stad geworden. Het museum Haus am Checkpoint Charlie toont een permanente expositie over de geschiedenis van de Berlijnse Muur en vele verwante onderwerpen van de binnenlandse veiligheidsdienst 'Stasi', de oppositie en het verzet tot de val van de Muur op 9 november 1989.
 
 
In de Niederkirchner Strasse, waar ooit de hoofdkwartieren van SS, SD en Gestapo vlak bij lagen, staat een van de drie nog resterende oorspronkelijke delen van de Muur, inmiddels onder monumentenbescherming. Het beton van de muur zit vol gaten, veroorzaakt door souvenirjagers (de Mauerspechte). Langs de Muur is een permanente expositie gewijd aan het Nazi-schrikbewind, de Topographie des Terrors.?Tegenover de muur, in het voormalige Oost-Berlijn, staat het gebouw van het Duitse Ministerie van Financiën, dat de oorlog vrijwel ongeschonden heeft doorstaan en waar oorspronkelijk het Reichsluftfahrtministerium onder Herman Göring gehuisvest was.
 
 
Tevens en heel indrukwekkend is het herdenking museum in de Bernauer Strasse hier wordt heel duidelijk hoe het in die tijd van de muur was. Vanaf een uitkijk otren is ook zo’n 500 meter lange oorspronkelijke muur te zien incl. Het stuk niemand land met daarin de versperringen en de uitkijk torens. Ook het naast gelegen u bahn station Bernauer Strasse is een bezoek waard gezien hier dwars de muur door liep en deze nog geheel in tak gebeleven is uit die tijd.
 
 
Ervaar het echte dagelijkse leven tijdens de Berlijnse Muur in de tachtigen jaren. Yadegar Asisi's  portretteert met een indrukwekende panorama, in de dagen van de Koude Oorlog van de Berlijnse muur, een zeer goede indruk hoe men in die tijd leefde woonde en werkte. De panorama presenteert het dagelijks leven tegen de achtergrond van de Berlijnse Muur, op een fictieve herfstdag in de jaren 1980. De Panorama laat zien hoe banaal de alledaagse normaliteit van de verdeelde stad was, maar tegelijkertijd vol zat met subtiele wreedheid. Deze tijdelijke panorama (eind maart 2014) is te zien in een grote ronde ijzeren cilinder naast legendarische grensovergang Checkpoint Charlie
 
foto©Tom Schulze
 
Oranienburger Strasse
 
een van de weinige kenmerkende DDR-bouwwerken de Berlijnse televisietoren is met 368 meter het hoogste bouwwerk van Duitsland. Hij staat in het historische centrum van Berlijn, vlak naast de middeleeuwse Mariënkirche, in de buurt van het Rote Rathaus en direct ten westen van de Alexanderplatz. Vanaf de uitkijkplatforms op ruim 200 meter hoogte heeft u een grandioos panorama over de stad.
 
In de buurt van de televisietoren, is langs en rond de Oranienburger Strasse een gebied met onwaarschijnlijk veel restaurants, boetieks en uitgaansgelegenheden ontstaan. Hier vind je ook het voormalige krakersbolwerk Tacheles, nu een centrum voor alternatieve cultuur, de Berlijnse synagoge en enkele leuke gerestaureerde hofjes, bestaande uit achter elkaar gelegen binnenplaatsen rij met veel horeca en bijzondere winkeltjes. Zo vind je in de Hackesche Höfe een winkel die geheel is gewijd aan het Ampelmännchen, het kordate mannetje dat van oudsher de Oost-Duitse voetgangerstoplichten opsierde.
 
 
Tijd voor bezinning: de Dom van Berlijn
 
De Dom van Berlijn, gebouwd op het noordelijk deel van het Spree-eiland, is de grootste kerk van Berlijn en ziet zichzelf als een centrale locatie van de protestantse kerk in Duitsland. Jaarlijks trekt hij duizenden mensen van alle geloofsrichtingen uit het binnen- en buitenland. De Dom van Berlijn werd van 1894-1905 naar een ontwerp van Julius Raschdorff in navolging van de Italiaanse hoogrenaissance en de barok gebouwd en is een van de belangrijkste kerkgebouwen van Duitsland. Het hoofdportaal is via een klein plantsoen, de Lustgarten, bereikbaar.
 
foto© Duits verkeersbureau
 
Schatkamer van de mensheid: het Museumeiland
 
Het UNESCO-werelderfgoed Museumsinsel in hartje Berlijn is een van de grootste attractiepunten – voor toeristen uit alle delen van de wereld en voor de Berlijners zelf. Een van 's werelds belangrijkste museumcomplexen herbergt culturele schatten van bijna onovertroffen waarde. Altes Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie, Bode-Museum en Pergamonmuseum nemen de bezoekers mee op een fascinerende kunst- en cultuurreis van het Tweestromenland via Egypte, Griekenland, Rome, Byzantium, de wereld van de islam tot in de middeleeuwen, de nieuwe tijd en de romantiek van de 19e eeuw
 
Tweeduizend jaar Duits-Joodse geschiedenis
 
Het Joods Museum in Berlijn is een must voor iedere Berlijn-bezoeker. De permanente expositie in het indrukwekkende gebouw van Daniel Libeskind nodigt uit tot een ontdekkingsreis door de Duits-Joodse geschiedenis. De tentoonstelling die in dertien 'tijdsbeelden' van de middeleeuwen tot heden is ingedeeld, vertelt aan de hand van alledaagse voorwerpen, kunstobjecten, foto's en brieven, interactieve elementen en mediabeelden over de joodse cultuur in Duitsland en toont hoe nauw het joodse leven met de Duitse geschiedenis is verweven. Het programma wordt gecompleteerd door wisselende speciale exposities
 
 
Duits Historisch Museum
 
Het Duits Historisch Museum is tegenwoordig in twee gebouwen ondergebracht. In het unieke barokke Zeughaus Unter den Linden bevindt zich de permanente expositie over de Duitse geschiedenis met meer dan 8.000 afbeeldingen en voorwerpen met betrekking tot de historie van Duitsland in de Europese context. In de moderne tentoonstellingshal van de beroemde Chinees-Amerikaanse architect I. M. Pei zijn op vier verdiepingen talrijke wisselende tentoonstellingen over belangrijke historische gebeurtenissen te zien.
 
 
Potsdam
 
Potsdam is vooral bekend om zijn historische erfgoed. Als voormalige residentie van Pruisen is deze stad rijk aan unieke paleizen en parken. De glans en glorie van Pruisen, een traditie als stad van grote bouwmeesters en wetenschappers, brandpunt tijdens de Koude Oorlog: Potsdam heeft een ongekende rijkdom aan cultuur en historie.
 
foto© Duits verkeersbureau
 
Driehonderd jaar geleden veranderde de garnizoensplaats Potsdam in een van de prachtigste residentiesteden van Europa. De Pruisische koningen, in het bijzonder Frederik Willem I en zijn zoon Frederik II of Frederik de Grote, verwezenlijkten in en om Potsdam een barokke droom en hun opvolgers breidden de stad verder uit met schitterende classicistische monumenten. Al in 1990 werd het cultuurlandschap van Potsdam – toen nog op gemeenschappelijk verzoek van de twee Duitse staten – aangewezen als UNESCO-werelderfgoed. Tot dit cultuurlandschap behoorden de parken Sanssouci, Neuer Garten, Babelsberg en Glienick en het Pfaueninsel met hun paleizen. In 1992 werden slot en park Sacrow en de Heilandskirche hieraan toegevoegd en in 1999 werd de lijst nogmaals uitgebreid met veertien monumenten, waaronder slot en park Lindstedt, slot Belvedere op de Pfingstberg, het Kaiserbahnhof en de sterrenwacht bij het Babelsberger Park. In totaal strekt het werelderfgoed zich uit over ca. 500 hectare parklandschap en omvat het 150 gebouwen uit de tijd van 1730 tot 1916. Een goed startpunt voor een wandeling door het historische centrum van Potsdam is de Alter Markt. De St. Nikolaikirche, de Lustgarten, het Altes Rathaus en het opnieuw opgebouwde voormalige stadspaleis, waar in de toekomst het deelstaatparlement zal zetelen, vormen een schitterend architectonisch geheel. Midden op het marktplein staat een zestien meter hoge obelisk met de beeltenissen van de grote Potsdamse architecten Knobelsdorff, Schinkel, Gontard en Persius. Achter de Alter Markt, enigszins verscholen achter een huizenrij, ligt de Neuer Markt uit de 17e en 18e eeuw, een van de best bewaard gebleven barokpleinen van Europa en het mooiste plein van de stad.
 
foto© Duits verkeersbureau
 
Op de Alter Markt, in het voormalige koetshuis, is nu het Haus der Brandenburg-Preußischen Geschichte gevestigd, dat zeker het bezichtigen waard is. De aangrenzende Luisenplatz verbindt de barokke Brandenburger Straße met de laan die leidt naar de ingang van park Sanssouci. Drie prachtige stadspoorten tenslotte, de een nog mooier dan de ander, bepalen het beeld van het oude Potsdam: de Brandenburger Tor, een monumentale triomfboog ter herinnering aan de Zevenjarige Oorlog, de Jägertor, genoemd naar het ten noorden van de stad gelegen keurvorstelijke jachtslot Jägerhof, en de Nauener Tor, een van de populairste ontmoetingsplaatsen in het centrum van Potsdam en een prachtig voorbeeld van Engelse neogotiek. Door de Nauener Tor kom je in het Holländisches Viertel, de 'Hollandse wijk', waar de flair en het savoir-vivre van de stad op een buitengewoon prettige manier tot uitdrukking komen: de met zorg ingerichte binnenplaatsen, lunchrooms, aparte cafés en avant-gardistische galerieën nodigen uit om niet alleen van buiten, maar ook van binnen bekeken te worden. Wat ook hoort bij een bezoek aan Potsdam, is een tochtje met een van de mooie oude stoomboten van de witte vloot over de wateren van de stad. Op sommige routes kom je daarbij langs de Glienicker Brücke, die Potsdam verbindt met Berlijn en waarop tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw diverse keren agenten en spionnen tussen Oost en West werden uitgewisseld. Niet ver ten zuidwesten van deze brug verheft zich het spectaculaire Hans Otto Theater met zijn grote, ver uitstekende rode betonschalen. En in Babelsberg zit je gegarandeerd nooit in de verkeerde film. In de grootste en oudste filmmetropool van Europa zijn meer dan 3.000 bioscoop- en televisieproducties gemaakt. Van maart tot oktober gunt het filmpark Babelsberg zijn bezoekers een boeiende blik in de fascinerende wereld van de Duitse droomfabriek. Waarbij overigens opgemerkt moet worden dat eigenlijk heel Potsdam een droom is, maar dan in werkelijkheid.
 
Kosmopolitisch en tolerant – Duitsland voor homo's en lesbiennes
 
Homoseksualiteit is in de Duitse steden algemeen geaccepteerd. Met name de metropolen Berlijn, Keulen, Frankfurt, Hamburg en München kennen een toegankelijke en bijzonder levendige gay & lesbian scene.
De Duitse wetgeving met betrekking tot homoseksualiteit is een van de meest vooruitstrevende in Europa. Partners van hetzelfde geslacht hebben het recht om kinderen te adopteren en elke vorm van discriminatie van homoseksuele en lesbische stellen is bij wet verboden. Als gevolg daarvan is er in Duitsland een toegankelijke en bijzonder levendige gay & lesbian scene ontstaan, die zijn sporen achterlaat in het culturele leven. In bijna alle grote steden wordt Christopher Street Day uitbundig gevierd. Filmliefhebbers kunneno.a. terecht in Berlijn , waar het Queer Film Weekend 'Verzaubert' het grote publiek nader kennis laat maken met de homoseksuele film. Overigens zijn dat nog lang niet alle highlights op de roze evenementenkalender.
 
 
Alleen in Berlijn inclusief de burgermeester Klaus Wowereit wonen al zo'n 300.000 homoseksuelen. Daarmee is de Duitse hoofdstad de op twee na grootste homometropool van Europa. Berlijn kent dan ook een bruisende scene: er zijn 150 homobars, danscursussen en sportclubs voor homo's en lesbiennes, speciale modezaken en zelfs een friteskraam met voor het merendeel homoseksueel personeel.
 
Voor meer info Gay Berlijn       KLIK HIER
 
Hotel Estrel

Natuurlijk zoek je ook een goede plek voor je nachtrust in deze bruisende stad, en ja er zijn duizenden mogelijkheden natuurlijk, maar wij hebben gekozen voor het 4 sterren superior hotel Estrel Berlijn.
 

Ligging

Waarom wij voor dit hotel gekozen hebben is vooral door de ligging van dit hotel Rustig gelegen in het zuidoosten van Berlijn, aan een kanaal wat uit komt in de rivier Spree met uitstekende openbaar vervoer mogelijkheden naar alle delen van Berlijn. Metrostation Sonnenallee op ca. 130m (6 haltes naar Alexanderplatz ) 15 min vanaf vliegveld Schönefeld en komt u met de auto dan ligt het vlak bij de ring en komt u met de trein dan is het vanaf Berlin HBF dan bent u 8 Haltes ( U bahn )verwijderd van het hotel met slechts 1 zeer makkelijke overstap.
Het hotel is zeer in trek bij zowel nationaal als internationale gasten en dit heeft vooral te maken dat in dit hotel alles onder 1 dak te vinden is zo zijn er 5 restaurants ( Frans, Aziatisch, Italiaans, Duitse Stube en La Patisserie )Verder beschikt het hotel over een uitstekend ontbijt restaurant waar je als gast niets tekort zult komen. Het hotel beschikt  over 1125 kamers verdeeld over 4 torens en dat weer onderverdeeld in rooms, rooms superieur, deluxe, junior suite, suite, executive suite en presidential suite die geheel overdekt via het atrium te bereiken zijn. Alle kamers zijn gerenoveerd en standaard  voorzien van een minibar, haardroger, bad, douche en toilet, flatscreen tv en gratis wifi. Als gast heeft u ook toegang tot de sauna, solarium, beauty center.
 

Stars in concert

Aan het hotel grenst het Estrel Festival Centre deze eeuwen oude fabriek hal is door het hotel geheel verbouwd naar een geweldig theater waar 5 dagen per week een geweldige tribute show wordt gegeven van de de meest geliefde artiesten ter wereld. Look-a-likes zoals Marilyn Monroe, Joe Cocker, Tom Jones, The Blues Brothers, Jerry Lee Lewis, Tina Turner. Elke avond presenteert zich een andere selectie artiesten. De shows zijn zeer populair van all over de world en zijn dan bijna avond aan avond uitverkocht.
 

Stars in concert komt uit de koker van producent Bernhard Kurz ( de Joop van de Ende in Duitsland) die deze shows in 1997 introduceerde in het Estrel hotel te Berlijn.

Naast de show stars in concert heeft het Estrel hotel meer shows te bieden zoals I’m a Soulman dit is een tribute van de Blues Brothers binnenkort ook in Nederland ( zie ook ons artikel bij  Theater & Musical) Stars in Concert Christmas, New Years Eve Gala Estrel Late Night Show.
 

Al deze shows zijn van zeer hoge kwaliteit en de look a like’s zijn van niet te onderscheiden van de echte. De show zit goed in elkaar met een goede opbouw  en een super grand finale.
Voor een echte belevenis van Berlijn en een supergastvrijheid bent u in het Estrel Hotel Berlijn  aan het goede adres.
 
Voor een reservering   KLIK HIER
 
 Exclusief4man