OPEL AMPERA EEN GENOT OM ERIN TE RIJDEN.


 
De Opel Ampera is 100% een afgeleide van de Chevrolet Volt. Hoewel ze optisch enkele verschillen vertonen werden ze op en met identiek dezelfde technologie gebouwd. De Ampera is standaard conventionele hybride of geen plug-in hybride en ook 100% elektrisch is hij technisch gezien niet. Wat is het dan wel? Het is een Extended Range Electric Vehicle. Hoe het werkt is redelijk simpel: de hoofdcomponenten zijn de elektrische motor, de lithium-ion accu en een verbrandingsmotor die functioneert als generator. De elektrische motor is degene die de wielen aandrijft, de verbrandingsmotor - een 1.4l ecotec - is op geen enkele manier verbonden met de wielen. De verbrandingsmotor kan enkel stroom leveren aan de accu of rechtstreeks aan de elektromotor. Hoe dit zich vertaalt naar de praktijk: met een volledig opgeladen accu doet de Ampera naargelang je rijstijl tussen de 50 en 80 kilometer. Deze afstand rijd je 100% op batterijvermogen en verbruik je nul komma nul benzine. Als de spanning in de batterij een minimum bereikt treedt de 1.4 benzine motor in werking en laadt die de batterijen op. Vraag je veel kracht dan kan de Ampera de benzinemotor zijn energie rechtstreeks naar de elektromotor sturen (enkel bij lege batterij). De batterijen worden tijdens het rijden ook opgeladen vanaf het moment dat je het gaspedaal lost of op de rempedaal duwt. Echter de range extender kan niet gebruikt worden om de accu's volledig op te laden. Als de batterij geheelleeg is schakelt de Opel Ampera moeiteloos over op de benzinemotor zonder dat je hier voor iets hoeft te doen
 
 
 
Het is genieten in de Opel Ampera
 
Als je in de Ampera instapt valt het gelijk op dat je in een moderne technologierijke wagen van nu zit. Ook je autosleutel kan je gewoon in je broekzak laten zitten, de Ampera is namelijk uitgerust met een power knop en na deze ingedrukt te hebben geeft hij op 2 verschillende schermen tegelijk wat informatie en daarna is en blijft het muis stil terwijl de wagen toch echt gestart is. In een complete stilte zoefden we door de dorpen en steden, dat de auto 100% stil is merk je vooral hier en je moet extra goed opletten gezien je mede weggebruikers en denk dan vooral aan de voetgangers en fietsers je totaal niet horen aankomen. Op de snelweg merken we pas goed hoe elektrisch rijen is, je hoeft maar bij wijze van spreken naar je gaspedaal te kijken of wij schieten vooruit. Ook bij het optrekken voor een groen spotlicht schiet ons testmodel als een raket weg, wij hebben zelfs gemeten dat ons testmodel met 100% elektrisch rijden zelfs van 0 tot 100 het binnen 07 sec aflegde dat terwijl de fabrikant 09 sec aangeeft. Dit maakt dat de Opel Amera een stoere, snelle en vlotte auto is en het een feest om erin te rijden als bestuurder maar zeker ook als passagier. Naast het snelle optrekken ligt de Opel Amera bij hoge snelheden ( onze top was 223 km per uur) als een blok op de weg en de bochten nam die moeiteloos zonder enig probleem. Dit verwacht je niet van een “groene” auto.
 
 
Space-achtig Interieur.
 
Zoals we al eerder vermelde is de Opel Amera uitgerust met veel metertjes deze zijn af te lezen op je dashboard en op het aparte scherm wat 100% touchscreen is wat tevens ook je navigatie telefoon en radio mee kunt bedienen. Naast alle vele snufjes die deze wagen heeft zit er ook een knop met 4 rijstanden: normaal, sport, mountain en Holt Charge. De eerste drie is duidelijk die laatste vergt wat meer uitleg. Als je de Opel Ampera in de Holt of Charge zet dan bewaar je eigenlijk je battrij inhoud voor een later moment bijvoorbeeld in de stad of dorp je rijd dus opdat moment op benzine. De leren stoelen zitten als gegoten en wanen je echt dat je in een spaceshuttle zit in plaats van in een Opel Ampera. Doordat de accu ovder de volle lengte in het midden van de wagen ligt, heb je achter maar 2 goede zitplaatsen, maar daar in tegen zit je ruim en breed. Ook de werking is subliem zeer sportief en netjes, ons enige minpunt daarin is dat je geen hoedenplank hebt maar een soort netje wat totaal geen waarde en of functie heeft want je kunt er niets op kwijt.
 
 
Batterij en verbruik
 
De Batterij laad zich 100% op in maximaal 4 uur dit kan zowel aan de paal als thuis, bij aanschaf krijg je een praktische thuislader bij met een snoer van 10 meter, zodat je hem thuis met elk stopcontact makkelijk en snel kan opladen dus. Het opladen zelf is kinderspel nadat jij de stekker in het laadpunt van de auto het gedaan en daarna de steker in de laadpaal of thuis stekker gaat er op het dashboard een groen lampje branden en geeft hij zacht een kort clacson signaal en hij laad op. Ook is het op de boord computer af te lezen hoe vol de accu geladen is.
 
 
Het verbruik van de Opel Ampera
 
Dit s makkelijk af te lezen op het scherm wij haalde gemiddeld 1,8 liter per 100 kilometer. Hierdoor hoefde wij in de 2 weken dat wij de test auto hadden en met ruim 2600 gereden kilometers door ons maar1keer de kleine tank ( 31 liter inhoud) bij te vullen met 15 liter brandstof. Wij hebben dus bijna alleen maar eclectisch gereden en de gemiddelde afstand was 200 kilometer per dag. Wel moeten wij er bij vermelden dat we altijd als we stil stonden de auto aan de oplader gooide. Wij weten hierdoor niet wat de energie rekening per maand is maar de pas dij wij gebruikte voor het opladen van een geheel lege accu kwam neer op 2,05 euro per keer
 
De basis prijs van de Opel Ampera is € 34.900,= onze testwagen is € 48.500,-
 
Pluspunten:
  • Heerlijk comfortabel, maar toch sportief.
  • Pittige, sportieve electrische motor.
  • Overzichtelijk dashboard, gemak in bediening
  •  Achteruitrij camera ( optie)
  • Zeer goede stoelen
  •  Mooi design (zowel binnen als van buiten).
  • stil
minpunten
  • netje wat als hoedenbank moet  doorgaan
  • lage 100% plastic onderbumper

Voor meer info:  KLIK HIER
Exclusief4man