DE OPEL ASTRA GTC OPC


Een snelle Coupé die ook comfortabel is voor het dagelijks gebruik, dat is de Opel Astra GTC. Het GTC model kennen we al, een dikke coupé die de concurrentie aan moet gaan met onder andere de VW Golf, Audi tt en de Peugeot RCZ. Voor ieder van deze modellen is er een snelle ‘R’ uitvoering en daarom kon de Astra niet achter blijven. Het antwoord is er met de GTC OPC, een snelle en sportieve uitvoering die het ultieme rijplezier moet geven. Met een sportiever uiterlijk, interieur en prestaties gaat het de strijd aan gaan met de concurrentie.
 
 
Unieke vormgeving
 
De normale Astra GTC heeft al mooie lijnen en in verhouding tot de bovenste helft van het model heeft het een zeer brede onderkant. Dit oogt erg sportief en zeker vanaf de achterkant valt de brede vormgeving goed op. Nu met de OPC wordt dat effect nog meer versterkt, onder andere door zijn bredere bumpers rondom. Zeker de achterbumper met de brede uitlaat sierstukken en diffuser aan de onderzijde, valt het goed op dat het niet om een “normale” Astra gaat. Naast de verbeterde bumpers is er ook een Achterspoiler op het dak aangebracht en wordt de OPC standaard geleverd met 20” OPC velgen. De demo die we reden had niet de bekende OPC Velgen en had hier toch liever die velgen er wel onder gezien, vooral omdat de Brembo remklauwen hierbij beter zichtbaar zijn. De GTC OPC is leverbaar in de kleuren: Power red, Flaming Yellow, Carbon Black, Flash blue, emerald Green en Summit White. De demo was gespoten in de kleur Summit White en met deze kleur zijn de lijnen goed zichtbaar en valt het model erg goed op. Overal waar je rijdt zie je mensen de auto nakijken en dan hebben we het nog niet eens over het geluid gehad!
 
 
Sportief maar toch comfortabel
 
De kracht van de Astra is dat het rijgedrag uitstekend is voor het dagelijks gebruik. Wanneer je rustig wilt rijden, dan is de kracht uitstekend te doseren en best comfortabel. Zelfs zo comfortabel dat hobbelige wegen geen probleem zijn, want het heeft nauwelijks stuitergedrag. Zelfs wanneer de OPC stand aan staat blijft het comfortabel, zonder dat het afdoet aan de grip in de bochten. Met de Astra OPC kun je jezelf echt tot het uiterste drijven, maar ook heerlijk touren over de slingerende buitenwegen. De versnellingspook ligt lekker in de hand en het schakelen gaat soepel, alleen de 5e versnelling zit best ver naar rechts wat eigenlijk het enige minpuntje is. Het 2 liter twin-turbo blok levert 280 PK en 400Nm koppel en met zijn 245mm brede banden is de kracht goed op de weg te krijgen. Het is pure geweld wanneer je vanaf stilstand vol het gas intrapt. Wanneer het blok door de turbo rond de 3000 toeren zijn volle vermogen kan leveren, word je vol in de stoel gedrukt en ervaar je zijn krachten. Vanaf stilstand bereikt de Astra in 6,2s de 100 km/h en stopt bij een (begrensde) top van 250 km/h. Bij een nat wegdek heeft het alleen wel moeite om zijn krachten op de weg te krijgen, want er zal dan snel wielspin optreden (ook op snelheden tot de 100kmh). Wanneer er hard geremd moet worden is dat gaan probleem want de OPC is standaard voorzien van originele Brembo-remmen. Tevens produceert het een geweldig, maar voornamelijk een uniek geluid. Wanneer Het blok stationair loopt hoor je al een lekkere diepe roffel en als je vol gas geeft neemt de roffel niet extreem toe, maar overheerst het aanzuigen van lucht door de turbo’s. Het is als het ware alsof je een straalmotor onder je motorkap hebt en dat maakt het een unieke beleving. De OPC is voorzien van een sportknop voor net iets meer pit en een OPC knop om alles uit te auto te halen. Wanneer de OPC stand ingeschakeld wordt, kleurt de teller display van blauw naar rood wat aangeeft dat de OPC stand geactiveerd is. De vering wordt stijver, het sturen directer en de reactie op het gaspedaal feller. Zelfs met de OPC stand ingeschakeld blijft het een prima comfortabele auto. Het “eigen” geluid, sportief uiterlijk en sportief rijgedrag dat toch relatief comfortabel blijft geeft Astra GTC OPC een uniek karakter. Het verbruik ligt volledig aan de rechter voet van de bestuurder. De 1 op 12 is prima te halen en met een sportieve rijstijl haal je hooguit de 1 op 7, maar een auto als dit wil je alleen maar sportief rijden.
 
 
Omgeven door sportiviteit
 
Sportiviteit staat centraal in het interieur. Wat gelijk opvalt zijn de lederen kuipstoelen, die ook nog eens voorzien zijn van blauwe stiksels wat ook door loopt in de achterbank. Het OPC logo komt meerdere keren terug in het interieur, dit zorgt al voor een sportief gevoel voor dat de auto ook maar gestart is. Het logo is te vinden in de treeplanken op de onderdorpel, de matten, het stuur en op de versnellingspook. De racestoelen zijn van uitstekende kwaliteit en erg comfortabel. De stoelen zijn helemaal naar je smaak in te stellen, doordat de rug en zitting ook zijwaarts af te stellen zijn. Dit zorgt ervoor dat de bestuurder en bijrijder als het ware helemaal vastgeklemd worden en niet gaan schuiven als er hard een bocht genomen wordt. Ook voor de lange ritten is het heerlijk vertoeven in deze stoelen, je zult niet snel ergens last van krijgen en dat maakt de OPC een stuk praktischer. Standaard is de OPC voorzien van navigatie die ook een groot deel van de apps van de gekoppelde smartphone kan bedienen. Het multimedia is best gemakkelijk te gebruiken en na een half uurtje weet je het grootste deel wel te vinden. Het stuur is aan de onderkant afgevlakt en verwerkt met aluminium details. Het biedt uitermate goede grip en zijn veel functies van het navigatiesysteem te bedienen via het stuur. Wat als optie aangevinkt kan worden is de Infinity geluidsinstallatie. Het systeem blaast je letterlijk en figuurlijk uit de stoel, want het vermogen is uitstekend en het geluid wat eruit komt is erg zuiver (ook op hoog volume). Het is een optie van €790 euro, maar het maakt de auto wel compleet. De afwerking is degelijk zoals je van de Duitsers kan verwachten, dus hoeft geen zorgen te maken over de kwaliteit. Het dashboard is praktisch ingedeeld en alles is makkelijk te bedienen, wel moet je soms even zoeken voordat het juiste knopje gevonden is.
 
 
De concurrentie
 
Als we naar de concurrentie gaan kijken waar we het in de intro over hadden, dan is er hevige concurrentie. Zeker de Golf R is het model dat het best concurreert tegen de GTC OPC. De Golf R heeft als voordeel dat het een 4motion aandrijving heeft en daarmee een seconden sneller op de 100 komt. Maar het grote nadeel van de golf is dat er ontiegelijk veel van rondrijden en het model over het algemeen een stuk saaier is. De Peugeot RCZ R is het model dat het dichtst in de buurt komt van de GTC OPC op het gebied van prestaties en aanschafprijs. Tja dan komt de Audi TTS nog even om de hoek zetten. Met een veel hogere vanaf prijs dan de rest, is het nauwelijks meer te vergelijken. De Audi TTS is €20.000 duurder dan de RCZ, Golf en de Astra. De Astra GTC OPC ligt goed geprijsd in de markt, dan rij je iets uniekers dan een golf, betrouwbaarder dan een RCZ en prijstechnisch interessanter dan een TTS.
 
 
De vanaf prijzen van de concurrentie:
 • Peugeot RCZ R vanaf €48.000
 • Golf R vanaf € 49.800
 • Audi TTS vanaf €68.300
 
Specificaties van de demo
 
 • De demo die wij gereden hebben was voorzien van de volgende extra opties:
 • Donker getinte achterste zijruiten en achterruit
 • Premium sound system (Infinity)
 • Dubbele laadvloer kofferruimte
 • De Opel Astra GTC OPC is leverbaar vanaf €49.500 euro en met de boven genoemde opties komt de demo neer op €50.485 excl. Kosten rijklaarmaken.
 •  
Pluspunten
 
 • Uniek geluid en uiterlijk
 • Uitstekende prestaties
 • Goede kwaliteit en afwerking
 • Relatief comfortabel
 • Prijs is goed concurrerend t.o.v. zijn concurrentie
 
Minpunten
 
 • Bij nat wegdek snel wielspin
 • 5e versnelling zit nogal ver weg
 
Voor meer info:   KLIK HIERExclusief4man